Courgette risotto met crispy prosciutto en geroosterde cherrytomaatjes

09:28



Risotto heeft voor mij iets troostends, iets verzachtends. Zeker als het koud is buiten, dan geeft het echt zo'n 'laat-het-maar-lekker-regenen-en-waaien-ik-zit-toch-lekker-binnen-gevoel'. Als je begrijpt wat ik bedoel... In ieder geval, risotto is heerlijk en in tegenstelling tot wat velen denken, ook echt niet zo moeilijk om te maken als het lijkt. Dus ook als je nog nooit risotto hebt gemaakt; probeer dit! Met toegankelijke, maar intense smaken is dit echt mijn favoriete risotto. En guess what? Maak dit eens met stukjes gebakken zalm in plaats van prosciutto... Yes, this is risotto heaven. 

Dus, wat heb je nodig (voor 2-3 personen):
100g gezeefde tomaten (passata)
• 100 ml droge witte wijn
• 750 ml groentebouillon
• 1 courgette
• 200g cherry trostomaatjes
• 1 rode ui
• 1 teentje knoflook
• 250g risottorijst
• 100g geraspte Grana Padano
• Wat Parmezaanse kaas flakes
• 70g Prosciutto di Parma
• 4 el olijfolie
• Een paar druppels balsamico azijn
• Peper en zout

Hoe maak je het:
1. Bereid het volgende alvast voor:
- Snijd de courgette in kleine blokjes van ca. 5mm.
- Snipper de ui en het teentje knoflook.
- Snijd de prosciutto in lange, smalle repen.
- Breng 750 ml water aan de kook en maak je groentebouillon.
- Knip het trosje cherry trostomaatjes alvast in tweeën of drieën (afhankelijk van met hoeveel personen je bent). Leg ze alvast in een kleine ovenschaal.
- Zet je oven alvast op de hoogste grillstand aan om wat voor te verwarmen.

1. Giet 2 eetlepels olijfolie in een medium grote pan en laat de olie goed warm worden. Bak hierin de knoflook en de ui tot de ui wat glazig is geworden.
2. Schep de risotto rijst hier doorheen en meng dit geheel goed met elkaar. Zodra de risotto korrels allemaal glanzen, dit duurt ongeveer 2 minuten, kun je de wijn toevoegen.
3. Laat de risotto de wijn op een laag vuurtje opnemen terwijl je af en toe roert. Zodra de wijn is opgenomen, kun je de helft van de bouillon toevoegen.
4. Blijf regelmatig roeren terwijl de rijst de bouillon opneemt. Zodra het vocht zo goed als volledig is opgenomen, zet je je kookwekker op 20 min.
5. Zodra je de wekker hebt gezet voeg je een soeplepel bouillon toe. Dit laat je langzaam opnemen door de rijst. Zodra het vocht opgenomen is, voeg je weer een lepel bouillon toe. Dit herhaal je tot de bouillon op is en er als het goed is ongeveer 20 min. verstreken zijn.
6. Ondertussen pak je de cherrytomaatjes erbij. Deze besprenkel je met wat olijf olie, een klein beetje balsamico azijn en wat zout en peper. Dan zet je de ovenschaal in de oven op de grillstand.
7. Bak nu in een koekenpan met de andere helft olijfolie de blokjes courgette met een beetje peper en zout beetgaar. Schep het daarna samen met de gezeefde tomaten door de risotto en laat dit een minuutje doorkoken.
8. Bak ondertussen de reepjes prosciutto knapperig in een koekenpan en haal de cherrytomaatjes uit de oven.
9. Neem de risottopan van het vuur en meng de geraspte Grana Padano hierdoor en breng alles op smaak met wat zout en peper.
10. Schep de risotto in diepe borden, strooi er wat Parmezaanse kaas flakes overheen, leg daar bovenop een bergje knapperige prosciutto en tot slot een trosje gegrilde cherrytomaatjes ernaast.

Het lijkt zo héél veel en ook héél veel tegelijk, maar dat is het echt niet, lieve mensen. Je moet uiteraard vaak een blik blijven werpen op je risotto en goed kijken wanneer je meer bouillon moet toevoegen. Maar geduld is een schone zaak, zorg daarom dat het vuur niet te hoog staat en neem de tijd hiervoor. De cherrytomaatjes zijn een heerlijke toevoeging, maar geen must. Heb je dus nog niet voldoende vertrouwen in je risotto kunsten om dit er ook nog bij te maken, doe het niet, easy as that.

Maar even eerlijk, hoe lékker is deze risotto?!
Enjoy van je zelfgemaakte courgette risotto met crispy prosciutto en geroosterde cherrytomaatjes!

Liefs,
Lisa

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Nommmdiary
By Lisa van Diemeren
Email: nommmdiary@gmail.com
Instagram: /nommmdiary
Facebook: /nommmdiary