5x heerlijke allerdaagse Jumbo recepten
20:34
Go Jumbo, Go Jumbo! Met regelmaat (en liefde) bereid ik gerechten geïnspireerd door Jumbo recepten. Als ik dit doe bereid ik meestal de eerste keer het gerecht volgens recept (mits ik een ingredient niet lekker vind of liever vervang). Daarna kijk ik of ik er zelf een draai aan kan geven en meer naar eigen smaak kan maken. Veel vriendinnen vragen me na het eten hoe ik aan het recept of idee kwam. Als ik dan simpelweg 'Jumbo' zeg, kunnen ze het niet geloven. Jullie onderschatten de Jumbo-app lieve mensen. En dit is niet eens een gesponsord bericht, want zo interessant ben ik niet qua aantal volgers :-). Dus. Vandaag: 5x heerlijke doordeweekse hoofdgerechten van de Jumbo die je geprobeerd MOET hebben!
1. Italiaanse mini-rollades met warme tagliatelle salade
Deze rollades zijn HEA-VEN! Super intens van smaak door het zoute van de ham, het romige van de mozzarella en het kruidige van de tapenade. Zoals je ziet in het lijstje met benodigdheden, hebben wij aardig wat alternatieven gevonden voor een aantal ingrediënten. Vooral als je niet echt fan bent van varkensvlees of dit uit principe niet eet: vervang het voor kipfilet! En als je denkt dat de tagliatelle salade niet jouw ding is vanwege de simpele, groene ingrediënten... Think again. Zelfs Daniel heeft zich hier klem aan gegeten. En dat wil wat zeggen als het om veel groen gaat...
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
• 8 plakjes Italiaanse rauwe ham (alternatief: Kempische ham of andere rauwe ham soort)
• 4 ongepaneerde varkensschnitzels (alternatief: geen fan van varkensvlees? Nope, wij ook niet. We hebben dit ook eens vervangen voor kipfilet a la minute. Ook mooi dun vlees wat snel gaart en prima werkt in dit recept! Gewone kipfilet kan ook, mits je hem even tussen 2 bakpapiertjes platter slaat).
• 2 eetlepels zongedroogde tomatentapenade (Yup, kun je ook vervangen voor een andere tapenade die je lekker vind!)
• 1 bol mozzarella (a 125g)
• 250g tagliatelle
• 250g haricots verts (alternatief: sperzieboontjes)
• 2 eetlepels pijnboompitten
• 75 gram rucola
• 4 eetlepels extra vierge olijfolie
• 2 eetlepels gewone olijfolie
• snufje peper
• snufje zout
• cocktail prikkers
• een ingevette ovenschaal
Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor tot 160 graden. Leg 2 plakjes ham op een snijplank. Leg een schnitzel/kipfilet op de hamplakjes en besmeer hem met tapenade. Leg er 1 plakje mozzarella op en bestrooi het met wat peper naar smaak. Rol het vlees op in de ham en zet het geheel vast met een prikker. Maak zo de rest van de rollades ook.
2. Verhit de gewone olijfolie in een koekenpan. Bak de rollades rondom bruin aan. Leg ze daarna in een ovenschaal en bak de rollades in de voorverwarmde oven in 15 min. verder gaar. Kook intussen de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Snijd de uiteindes van de haricots verts af en kook ze in 4 min. beetgaar in gezout water.
3. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en leg ze apart. Giet de tagliatelle af en meng het met de haricots verts, rucola, pijnboompitten en extra vierge olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de tagliatelle over de borden en leg er een mini rollade bij.
2. Marokkaanse kip tajine met râs al hânout
Oké. Heb je weleens het kruiden mengsel râs al hânout geroken en geproefd? Oh. Mijn. God. Verslavend lekker. Zo geurig en zo intens en warm van smaak. Alle kip tajine maaltijdpakketten vallen ZO in het niet als je dit eenmaal hebt geproefd. En het is niet moeilijk! Dus gewoon lekker zelf maken met verse ingrediënten. Je kunt dit recept trouwens ook heel goed vega maken door hem flink te vullen met grove stukken van je favo groenten, zoals courgette en aubergine! En hier geldt eigenlijk ook: heb je wat kliekjes groenten over, gewoon erdoor heen gooien! Je gaat er geen spijt van krijgen. Enjoy deze heerlijke comfort meal!
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
• 2 eetlepels râs al hânout (tegenwoordig gewoon in de supermarkt te koop van bijv. Jonnie Boer: deze is echt goddelijk!)
• 1 teen knoflook, in grove stukken
• een halve rode peper, in grove stukken (of meer natuurlijk, maar let op: râs al hânout is ook licht pikant van smaak!)
• 1 sjalotje, in grove stukken
• 0,5 eetlepel zwarte peper korrels of gewoon gemalen zwarte peper uit de molen
• 2 cm gemberwortel, in grove stukken
• 3 eetlepels olijfolie
• 400g kipfilet, in blokjes
• 4 wortels, in plakjes
• 1 ui, grof gesneden
• 4 aardappelen, in blokjes
• 100g gedroogde abrikozen, in stukjes
• 500 ml kippenbouillon
• 300g couscous
• 20g koriander (hoeft niet als je er niet van houdt!)
• een snufje zout
• een snufje peper
• een keukenmachine / blender
• een tajine of braadpan
Hoe maak je het:
1. Bereid allereerst je bouillon alvast. Maal in de keukenmachine of met de staafmixer de knoflook, rode peper, sjalot, peperkorrels/gemalen peper en de gember tot een fijne pasta (DIT RUIKT ZO. SUPER. LEKKER).
2. Verhit in de tajine of braadpan de olijfolie. Bak de kipblokjes in 3 minuten rondom bruin aan. Haal ze uit de pan en leg ze apart. Fruit in dezelfde pan de kruidenpasta met de râs al hânout 4 minuten zachtjes.
3. Schep de groenten, de aardappelen, de abrikozen en de kip door de kruidenpasta. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
4. Draai het vuur laag en stoof de tajine zo lang je kan! (zolang je kan wachten, ja. Ik zou hem niet langer dan 2 uur stoven).
5. Bereid de couscous volgens de bereidingswijze. Breng de tajine op smaak met zout en peper. Schep de couscous op de borden en verdeel de kiptajine erover. Bestrooi met de koriander. Et voila!
3. Romige fusilli met broccoli en zalm
Wij hebben hier in de stad een pasta take away met echt een heerlijke zalmpasta met tomaten-roomsaus. Laat dit recept hier nou sprekend op lijken maar dan nog iets gezonder met de broccoli! Jongens, met dit recept, verwen je jezelf echt gigantisch. Je gaat hier zo gelukkig van worden. Promise. Deze staat standaard iedere maand wel een keer op het menu bij ons. En we zijn hem nog steeds niet moe.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
• 400 gram fusilli
• een snufje zout
• 3 eetlepels olijfolie
• 1 teen knoflook, fijngesneden (tuurlijk, mag ook meer... Liefde voor knoflook. Niet overdrijven, he? Je vriend/vriendin moet nog naast je kunnen slapen)
• 375g wilde zalmfilet, in stukjes gesneden (diepvries = top!)
• 300g broccoli, in roosjes
• 400g tomaten, in blokjes
• 200g creme fraiche
• 50g parmezaanse kaas
• 1 eetlepel pijnboompitjes
Hoe maak je het:
1. Kook de pasta beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing in ruim water met zout. Kook de broccoliroosjes in water met zout 3 minuten.
2. Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de knoflook 1 minuut. Schep de tomaat en de broccoli erdoor en bak 2 minuten. Schep regelmatig om!
3. Schep de creme fraise erbij en breng tegen de kook aan. Draai het vuur laag en voeg de kaas toe. Laat de kaas in de room smelten. Leg de stukjes zalm in de de saus en laat het geheel afgedekt ca. 6 minuten stoven tot de zalm rosé en gegaard is naar wens. Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompitjes goudbruin en leg ze apart.
4. Giet de pasta af en schep het op de borden. Verdeel de saus erover en bestrooi het met pijnboompitjes en eventueel wat blaadjes basilicum en wat extra kaas.
4. Gevulde paprika met feta en gele rijst
Je hoort het steeds vaker: steeds meer mensen willen niet iedere dag meer vlees eten. Of het nou uit milieu-, gezondheids- of dierenleed redenen is. En van mij hoeft het ook niet iedere dag, mits het gerecht ook echt geen vlees nodig heeft. Dit gerecht heeft het niet nodig en is super intens van smaak. Echt, hier wil je er wel 4 van eten per persoon. En daarnaast is dit gerecht niet duur en makkelijk te bereiden! De vulling los is trouwens ook heerlijk... Tip: Toch liever vlees erbij? Voor de kids heb ik hier een keer mini kebabjes op stokjes bij gemaakt. Lekker met een beetje knoflooksaus! Of voeg kleine stukjes kipfilet toe.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
• 4 rode puntpaprika's
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 ui
• 1 kleine gele paprika
• 1 kleine courgette
• 2 tenen knoflook
• snufje zout en peper
• 200 gram feta
• 200 gram tomaten
• 1 theelepel gedroogde oregano
• 300 gram gele rijst
• Een bakplaat / ovenschaal
Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Halveer de puntpaprika's in de lengte. Verwijder de zaadlijsten.
2. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de ui met de gele paprika 4 min. Voeg de courgette en de knoflook toe en bak nog 3 min. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat het iets afkoelen.
3. Leg de puntpaprika's op de bakplaat of in de ovenschaal. Schep de feta en tomaat door de groenten en vul de paprika's ermee. Bestrooi met de oregano en besprenkel met een beetje extra olijfolie.
4. Bak de gevulde paprika's in de voorverwarmde oven in 10-12 min. gaar. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Serveer de paprika's met de rijst.
5. Hollandse snijbonenschotel met gehakt
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
• 500g snijbonen, in reepjes
• 4 eetlepels olie
• 500g rundergehakt
• 2 uien, fijngesneden
• 2 tenen knoflook, fijngesneden
• 1 rode paprika, in stukjes
• 1/2 theelepel chilipoeder
• 1 theelepel gemalen komijn
• 1 theelepel gemalen kaneel
• 300g gezeefde tomaten (passata di pomodoro)
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 1 kg iets kruimige aardappelen
• een snufje zout
• een snufje peper
• 50g roomboter
• 150g geraspte kaas voor gratin
• een pureestamper / pureeknijper
• een ovenschaal
Hoe maak je het:
1. Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Stamp de aardappelen samen met de roomboter met de pureestamper tot een puree. Breng dit op smaak met zout en peper. Kook intussen de snijbonen in water met zout in 8 minuten beetgaar. Verhit in een koekenpan de helft van de olie. Bak het gehakt in 3 minuten rul. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak dit 3 minuten mee.
2. Schep het chilipoeder, komijnpoeder en kaneelpoeder door het gehakt en bak nog 1 minuut zachtjes. Voeg de tomatenpuree en gezeefde tomaten/passata toe en breng het geheel aan de kook. Stoof het gehakt zachtjes 10 minuten.
3. Verwarm de oven voor tot 170 graden. Schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierover en daarna de snijbonen. Dek het geheel af met de rest van de aardappelpuree en bestrooi het met de kaas.
4. Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven in 30 minuten goudbruin. Smullen!
0 reacties