Goedkoop en stressloos boodschappen doen!

12:43

Al langere tijd krijg ik de vraag van mensen of ik geen fortuin aan boodschappen kwijt ben per week, aangezien ik elke dag vrij uitgebreid kook. Het antwoord is: nee. Ik ben inmiddels best kritisch geworden op de prijs van producten en vind het ook fijn om producten met elkaar te kunnen vergelijken. Maar niemand heeft zin om een uur in de supermarkt pakjes rijst naast elkaar te houden om te kijken welke het goedkoopst of best is. Ik spendeer amper tijd in de supermarkt, ben gemiddeld €40-€50 per week kwijt en eet elke dag uitgebreid en gevarieerd. Hoe ik dat doe? Dat lees je hier!

Wat tips vooraf:


Beeld: Colruyt
1. Diepvries is underrated!
Guys, ik weet dat de verse groente afdeling aantrekkelijker oogt dan het vriesschap... Maar wat veel mensen vergeten, is dat veel groente meteen wordt ingevroren en dus super vers is! Zeker als je alleen of met z'n tweeën bent, kun je makkelijk kleine porties laten ontdooien en gebruiken. Zo hoef je nauwelijks wat weg te gooien! Vries ook je vers gehaalde vlees in en ontdooi het pas de dag zelf wanneer je hebt bepaald wat je die dag eet.

 
2. Gebruik een boodschappen app
Leve het moderne tijdperk! Ik gebruik al 1,5 jaar de Jumbo app om mijn boodschappen te bestellen. Super overzichtelijk, makkelijk in gebruik én snel. Je kunt je boodschappen afgewogen, ingepakt en wel ophalen bij jouw Jumbo filiaal en ze bezorgen in veel regio's ook thuis. De kosten van het ophalen variëren tussen de 1 en 3 euro ongeveer en als je voor 0.00 uur je boodschappen besteld, kun je het de volgende dag ophalen tussen 16:00 en 18:00 uur of 18:00 en 20:00 uur. Daarnaast kun je met deze app heel goed prijzen vergelijken! Soms is een A-merk voor een bepaald product je favoriet, daar hoef je niet van af te wijken. Maar wees wel kritisch in waar je wél een budget- of huismerk van kan nemen.


3. Bewaar inspiratie materiaal
Of het nou via de Jumbo app, Bloglovin, Pinterest, Facebook of gewoon geknipt en geplakt in een boekje is; bewaar het! Maak in je telefoon een notitie met de recepten waar je echt enthousiast over bent en die je binnenkort wilt proberen. Als je dan boodschappen gaat bestellen, heb je dit lijstje altijd achter de hand.

4. Haal niet meer boodschappen dan voor 5 dagen
Heel handig, dat vooraf plannen, maar niet als het je beperk in je spontaniteit. Je moet gerust een avondje ergens anders kunnen eten of als je weinig eetlust hebt een soepje kunnen halen. En niet dat je dan aan het eind van de week de helft van je groente en vlees weg kan gooien. Kies ook altijd voor 2 makkelijke gerechten, deze kan je inzetten op drukke dagen.

5. Wees niet bang voor een voorraadje lang houdbare producten
Zoals bijvoorbeeld tonijn in blik en tomatenblokjes, zodat je altijd wel een tonijn sandwich of salade kan maken of een simpele pastasaus met wat left-over groente. Lang houdbaar en zo handig! Altijd een back-up optie.

6. Eet gevarieerd
Jullie denken nu vast: 'No shit, Sherlock'. Maar toch merk ik dat dit voor veel mensen niet vanzelfsprekend is. Het fijne van vooruitdenken, is onder andere dat je ook voor jezelf kunt checken of je gevarieerd genoeg gaat eten. Denk bijvoorbeeld aan 1x vis, 1x kip, 1x rund of een dagje zonder vlees en dit in combinatie met pasta, rijst of aardappels.

7. Houd je dagelijkse behoefte aan groente en fruit in gedachte
Het lijkt soms gezeur en een beetje een 'gezondheidstrend' om continu over je dagelijkse behoefte, groente, fruit en superfoods te praten. Maar dat is niet mijn boodschap. Het valt me op dat veel mensen het zó moeilijk vinden om dagelijks groente te eten zonder dat dit hun gerechten in de weg zit. Maar je kunt groente zo makkelijk integreren! Zelfs zo goed, dat je niet altijd vlees nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een curry met aubergine, courgette en wortel. Of een groente lasagne met aubergine en tomaat.


8. Makkelijk je kliekjes opmaken met deze recepten
Ik noemde hierboven al een paar opties, maar even in het kort een paar opties om je groenten op te maken:
Groente curry maak je makkelijk met groenten die je over hebt (echt alles is mogelijk eigenlijk), eventueel kip of garnalen, kokosmelk en een currypasta naar keuze.
Frittata maak je met groenten en eventueel vleeswaren (ham, chorizo, salami) die je over hebt, eieren, ui en knoflook. Je bakt als het ware 1 grote omelet met fijngesneden groenten en vleeswaren, super lekker op brood ook!
Pasta maak je met gehakt of kip, groenten die je over hebt, tomatenblokjes of gezeefde tomaten, pasta en kruiden naar keuze. Tomatenblokjes / gezeefde tomaten kan je altijd op voorraad kopen, dit is lekker lang houdbaar! Kruid je saus met bijvoorbeeld rozemarijn, oregano of basilicum.
Sandwiches maak je met... alles wat je wilt! Tonijn uit blik met tomaat, rode ui en kaas op een pistolet in het tostiapparaat stoppen, heerlijke tonijn panini! Witte sneetjes brood besmeren met roomkaas, beleggen met kipfilet, plakjes komkommer en ijsbergsla; yummy! Wees creatief.

Ok, en nu het boodschappen doen:

1. Pak je momentje op bijvoorbeeld zondag middag / avond om op de bank een plan te maken voor het eten voor de week erop. Uiteindelijk is dit zelfs een rustmomentje voor mij geworden en geeft het me ook een heel relaxed gevoel om te weten dat ik de komende week nauwelijks over het eten meer hoef na te denken.
2. Begin met pen en papier en schrijf voor jezelf op welke 2 gerechten je sowieso graag wilt eten komende week.
3. Schrijf daarna op welke ingredienten je nog in huis hebt die op moeten en wat je eventueel over houdt van de 2 uitgekozen gerechten.
4. Kijk tussen je bewaarde materiaal of online wat je met deze ingrediënten nog meer kunt maken en kies welke gerechten je zou willen maken. Ga voor 3 gerechten, zoals in de bovenstaande tips vermeld. In totaal ga je ook voor 2 makkelijke gerechten.
5. Schrijf je overige boodschappen, zoals ontbijtproducten en fruit, hier ook bij.
6. En nu komt de gouden tip: download de Jumbo app en maak je leven nog 10x makkelijker. Hier voer je de boodschappen die je hebt opgeschreven in. Per zoekopdracht krijg je een aantal opties van A-merken tot budget merken. Je kunt voor jezelf bekijken welke producten je graag van een merk koopt en welke volstaan van een huis- of budgetmerk. Zelfs verse groenten worden voor je afgewogen. Ook producten die niet in het schap liggen bij jouw Jumbo, maar wel bij andere filialen, kun je hier bestellen!
7. Als je klaar bent, kies je je Jumbo filiaal en ophaalmoment of laat je boodschappen thuis bezorgen.
8. Om het risico op verspillen zo klein mogelijk te maken, vries je, zoals in de tips al vermeld, al het vlees in.
9. Elke dag bepaal jij wat je eet zónder naar de supermarkt te hoeven! Heerlijk veel keus elke week en het koken wordt zo veel meer een feestje!
10. Om jullie gerust te stellen; wees niet teleurgesteld als je de eerste paar weken toch nog niet super goedkoop uitkomt of misschien iets moet weggooien. Het moet even in je systeem komen en je leert er veel van; merk je bijvoorbeeld dat je standaard te veel vlees of groente haalt, pas dit dan de volgende keer aan. Toch iets te weinig simpele gerechten? Volgende keer kies je wat meer snelle recepten als je het zo druk hebt. Maar blijf wel bewust kiezen wat betreft je groente en vlees; eet gevarieerd en probeer dagelijks voldoende groente te eten.

Hoe doe jij je boodschappen?

Liefs,
Lisa


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Nommmdiary
By Lisa van Diemeren
Email: nommmdiary@gmail.com
Instagram: /nommmdiary
Facebook: /nommmdiary